Ons brein verwerkt op verschillende manieren ervaringen. Wat voor de ene persoon niets voorstelt, kan voor een ander persoon een grote impact hebben en een traumatische ervaring zijn. Ik wil graag drie voorbeelden geven van ervaringsverhalen om daarmee aan te geven hoe iets kan lopen.

Ervaring 1: rijangst

Een stoere dame met rijangst. Ze kon prima rijden, alleen was ze continu bang in het verkeer om aangereden te worden. Ze had geen idee waar het vandaan kwam.

Door middel van regressietherapie bleek de root cause van het probleem te liggen in een gedachte die ontstaan was toen ze anderhalf jaar oud was en haar zusje geboren werd. Voor die tijd kreeg zij als enig kind alle aandacht. Vanaf het moment dat haar zusje geboren was, ging alle aandacht naar haar zusje. Iedereen kwam haar zusje bewonderen en liep haar als het ware voorbij, terwijl zij in haar eentje op de bank zat. Vanaf dat moment was er een zaadje geplant: “de mensen zien mij niet, ik ben onzichtbaar!”. Dat zaadje zorgde er jaren later voor dat zij bang was in het verkeer. Ze durfde geen enkel voertuig in te halen, bang dat men van rijbaan zou wisselen en een aanrijding zou veroorzaken, omdat zij niet gezien werd. Vanwege die gedachte zorgde haar onbewuste ervoor dat zij dit soort situaties vermeed.

Ervaring 2: kattenallergie

Een man had al jaren een kattenallergie. Alleen nu had hij een leuke vriendin, wilden zij gaan samenwonen en je raadt het al, zij had katten. Dus hij wilde van zijn allergie af.

Vroeger bleek de man toen hij klein was ook katten gehad te hebben in het ouderlijk huis. Er was zelfs één kat waar hij alles mee kon doen. Hij en de kat waren echte maatjes. Totdat de desbetreffende kat vlak voor hun huis werd overreden en op slag dood was. Dat was voor dat kleine jongetje van toen een hele traumatische ervaring. Vanaf dat moment nam zijn onbewuste het besluit om het lichaam allergisch te gaan reageren op katten, zodat hij zich er niet aan ging hechten en een vergelijkbaar trauma hem bespaard bleef.

Ervaring 3: afvaljojo

Een jongedame voerde al jaren strijd tegen haar overgewicht. Ze had allerlei diëten gevolgd, alleen elke keer als ze afviel, kwam ze naderhand weer minimaal 1 kilo meer aan. Viel ze er 5 af, kwam ze er 7 aan. Viel ze 10 kilo af, kwam ze er 11 aan. Ze werd er wanhopig van.

Ook bij haar lag de oorsprong in het verre verleden. Toen zij een klein kindje was, vond haar vader het leuk om een beetje te dollen met haar, haar in de lucht te gooien en weer op te vangen. Alleen, zij vond dat helemaal niet leuk en voor haar was het feitelijk elke keer een traumatische ervaring. Uiteraard worden alle kinderen ouder, groter en zwaarder en zij ook tot op een gegeven moment zij te zwaar werd voor haar vader om haar nog in de lucht te gooien. Vanaf dat moment was het zaadje geplant: ”Als jij zwaar genoeg blijft, blijft dit trauma jou bespaard!”. Tegen zo’n overtuiging helpt geen dieet.

3 gebeurtenissen, 3 gevolgen

Drie ervaringsverhalen die ik tijdens mijn trainingen heb opgedaan. Deze verhalen tonen aan wat de impact kan zijn van een gebeurtenis in je leven. Hoe een bepaald moment jou de rest van je leven kan blijven achtervolgen. Totdat het genoeg is en je besluit hulp in te schakelen. Je onbewuste is een krachtig instrument. Het zal er alles aan doen om jou te beschermen. Alle acties van je onbewuste hebben een positieve intentie. Alleen dat wil niet zeggen dat je blij bent met het gedrag wat daarmee gepaard gaat.

Wanneer mensen deze verhalen horen, reageert iedereen verschillend. De één lacht het weg (“wat een aansteller!”), de ander is verbaasd en weer een ander begint zijn of haar eigen verhaal te vertellen. Wat heeft het mij geleerd? Dat iedereen uniek is en je géén oordeel moet hebben over wat iemand overkomen is. Ik kan me niet inbeelden wat voor effect een ogenschijnlijk onschuldig incident voor impact kan hebben op een ander, omdat er zoveel verschillende factoren een rol spelen die invloed kunnen hebben.

Vergelijk het met een druppel die op stilstaand water valt. De impact van de druppel die het wateroppervlak raakt, is de golfbeweging die daaruit ontstaat en deze kan nog lang door blijven gaan. Hoe groter de druppel, hoe groter de golfbeweging. De impact is per persoon verschillend.

Pin It on Pinterest