Frequently Asked Questions

Frequently Asked Questions

Als coach en therapeut wil ik nog wel eens in de valkuil trappen om bepaalde termen te gebruiken die voor mij vanzelfsprekend zijn, maar dit niet voor de cliënt is. Deze Frequently Asked Questions geven antwoord op de meest gestelde vragen die ik tijdens het werk tegenkom. Ik hoop hiermee zoveel mogelijk onduidelijkheden weg te nemen. Mocht ik ergens op de site of in mijn gesprekken nog termen gebruiken die je niet begrijpt, stel dan gewoon de vraag! Alleen een niet gestelde vraag is een domme vraag……

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is simpel gezegd een therapievorm waarbij hypnose als techniek wordt ingezet. Door middel van hypnose kan ik direct met je onbewuste communiceren. In je onderbewustzijn zitten al je geautomatiseerde handelingen. als je daarmee kunt werken, worden snelle veranderingen direct mogelijk.

Waarom werkt het sneller wanneer je met direct met het onderbewustzijn werkt?

Je onderbewuste heeft altijd een positieve intentie voor jou, dat wil alleen niet zeggen dat je blij bent met het vertoonde gedrag. Wanneer het onderbewuste alternatieve paden wordt getoond voor dezelfde positieve intentie, zal de verandering intreden.
Zaken die je op de automatische piloot uitvoert, worden gestuurd door je onderbewuste. Daar hoef je niet eens meer bij na te denken. Een klein kind is ontzettend trots wanneer het zijn of haar veterstrikdiploma krijgt. Tegenwoordig denk je er niet eens meer over na. Dat komt, omdat door veel herhaling het veterstrikken geautomatiseerd gedrag is geworden. Wanneer je direct met het onderbewuste werkt, kan je direct nieuwe dan wel verbeterde programma’s activeren. Die vele herhalingen zijn dan niet meer noodzakelijk.

 

Wat moet ik me voorstellen bij een hypnosesessie?

Je hebt vast wel eens een boek gelezen waarbij je gegrepen wordt door het verhaal. Op de een of andere manier moet je dit boek tot het eind uitlezen, omdat je wilt weten hoe het afloopt. Je koffie of thee wordt koud. Je hoort de deurbel niet, je blijft gewoon doorlezen. Terwijl het gewoon witte pagina’s zijn met zwarte letters erop. Niemand eist dat je het boek nu uitleest. Elk moment dat jij dat wil, kan je het boek opzij leggen en totaal iets anders gaan doen.
Zo werkt het met een hypnosesessie ook. De bovengenoemde controle heb je bij een hypnosesessie ook. Feitelijk ben ik de schrijver die de verhaallijn met jou als hoofdpersoon schrijft, waarbij jouw onbewuste de inhoud invult. Mijn uitdaging is het verhaal voor jou interessant genoeg houden dat je erin blijft tot het einde.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro.Kort beschreven bootst EMDR het natuurlijke proces van de REM slaap na. Tijdens de REM slaap bewegen je ogen heel snel heen en weer en worden alle indrukken en emoties van de afgelopen dag verwerkt. Een indruk komt binnen als emotie, er wordt een context aan gekoppeld en krijgt als laatste betekenis. Bij een traumatische ervaring is de impact te groot, waardoor de emotie te groot is om door dit standaard proces verwerkt te worden. Bij EMDR wordt de onverwerkte emotie stukje bij beetje door het proces geleid, waardoor uiteindelijk ook deze emotie verwerkt is en de gevolgen van het trauma geminimaliseerd. Meer informatie over EMDR is te vinden op de site https://www.emdr.nl/wat-is-emdr/

Wat is IEMT?

IEMT staat voor Integrated Eye Movement Therapy en is net als EMDR gericht op oogbewegingen om emoties te verwerken. In tegenstelling tot EMDR, hoeft de client niet terug het trauma in, bij IEMT kan alleen met de emotie gewerkt worden. Het is zelfs niet eens nodig om het trauma zelf te benoemen, dat is geheel jouw eigen keus. IEMT werkt op meerdere niveaus, waardoor het effect ook groter is.

Wat is NLP?

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en betekent vrij vertaald het programmeren van de hersenen (neuro) door het gebruik van taal (linguïstisch). Feitelijk is het ook een vorm van hypnose. Het is ooit ontstaan door het modelleren van specialisten en dan met name die gedragingen die ervoor zorgden dat zij zo succesvol waren op hun vakgebied. De basisgedachte is dat iedereen in de basis dezelfde mogelijkheden heeft en wanneer je een succesvol iemand modelleert en dat model toepast op jezelf, jij vergelijkbare resultaten zou moeten kunnen halen.

Pin It on Pinterest