Mission Impossible

Een veel voorkomend probleem bij mijn cliënten is dat ze soms niet aan bepaalde “projecten” beginnen, omdat het gestelde doel vanaf begin af aan onhaalbaar lijkt. Zeg maar een Mission Impossible. Herkenbaar?  Voor jezelf doelen stellen waarbij de lat zo hoog ligt, dat je er niet eens aan begint. Alleen al bij de gedachte zinkt de moed je in de schoenen.

Ik vind het dan leuk om de volgende vraag aan ze te stellen:

Stel je eens voor dat wij een voetreis naar China gaan maken om de Chinese muur te gaan bewonderen.
En dat die reis 8.000 kilometer is (NB: Afstand Amsterdam – Qinhuangdao = 7.992km).  Hoe klinkt dat?

Je raadt wellicht al wat hun eerste reactie is, misschien reageer jij ook zo.

Mission impossible made possible

En dan vervolg ik:

En als ik je nu vertel dat we daar 4 jaar over mogen doen. Dat betekent 2.000 km per jaar. Als we vervolgens alleen de werkdagen lopen, 40 weken per jaar, dan lopen we 200 dagen per jaar, oftewel 10 km per dag. Als we normaal lopen, is dat 2 uurtjes per dag. De rest van de dag ben je vrij te doen wat je wilt, en per jaar heb je ook nog eens 165 dagen dat je helemaal niets hoeft te doen.
Hoe klinkt het nu?”.

En dan zie je opeens hun gezicht opklaren, sommigen beginnen zelfs te lachen. Als je er zelf over nadenkt, besef je wellicht dat je in die vier jaar zelfs wel heen én weer kunt lopen naar de Chinese muur!

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Pippi Langkous

Het is niet het doel

Voor mezelf heb ik juist wel doelen gezet die onmogelijk lijken. Zo wil ik de beste hypnotherapeut ter wereld worden. Ga ik dat halen? Geen idee. Kan ik het überhaupt bewijzen? Vast niet. Wat is de waarde dan van zo’n doel als je het “toch” niet gaat halen? Het zorgt ervoor dat ik me elke dag opnieuw blijf ontwikkelen, dat ik blijf groeien. Dat ik vol bewondering kijk naar mijn grote voorbeelden die momenteel jaren op mij vooruit lopen, hoe ik van hen kan leren. Hoe ik leer van iedere cliënt die ik mag coachen, omdat ieder mens uniek is en alle feedback die ik ontvang voor, tijdens en zelfs na de sessies gebruikt kan worden om nog beter te worden. Martijn Bos, een groot Krav Maga meester in Nederland heeft dit tijdens een presentatie eens gezegd:

Het gaat niet om het doel, maar om de reis ernaartoe”.

En die uitspraak vind ik geweldig. De reis zorgt ervoor dat je blijft groeien, ontwikkelen, in beweging blijft. Zo besefte ik me opeens dat ik onbewust al veel langer deze instelling heb. Tijdens judowedstrijden was mijn drive altijd om te winnen, maar als ik tegen mezelf kon zeggen dat ik voor de volle 100% mijn best had gedaan en alles had gegeven wat er op dat moment in me zat, dat het feitelijk niet uitmaakte of ik de wedstrijd won of verloor. Uiteraard was winnen fantastisch, maar ik kon me makkelijk over verlies heen zetten. Want soms moet je gewoon accepteren dat de ander op dat moment beter is. En nu, geniet ik van de reis die ik aan het maken ben. En mocht  één van mijn einddoelen in zicht komen, weet ik zeker dat ik tegen die tijd wel weer een ander doel heb, in de overtreffende trap.

De juiste interne drive

Iedereen heeft namelijk al eens ervaren dat een ogenschijnlijk onmogelijk doel mogelijk wordt met de juiste interne drive, alleen je bent het je vaak niet (meer) bewust. Als baby heb je je eigen lichaam ontdekt en tijdens die ontdekkingstocht komt er een moment dat je wil gaan staan. De eerste keer dat je je optrekt, val je meteen terug op je billen, omdat je nog niet geleerd hebt je beenspieren aan te spannen om het gewicht te dragen. Er is niet één baby die op dat moment denkt “Dat staan, dat is niets voor mij”.

Letterlijk met vallen en opstaan leert een baby uiteindelijk stevig te staan. En vervolgens dient een nog grotere uitdaging zich aan: lopen. Dat betekent namelijk je volledige gewicht op één been plaatsen en je evenwicht houden, zodat je het andere been kunt optillen en verplaatsen, vervolgens je hele gewicht verplaatsen naar je andere been en deze exercitie herhalen, zodat je je ene been kunt verplaatsen, enzovoort. Zonder dat je eigenlijk bewust bezig bent, bezit je dan al die interne drive die ervoor zorgt dat je succesvol wordt in deze onbewuste doelen. En ergens in ons groter worden, leggen we ons beperkingen op en vergeten we dat we tot veel meer in staat zijn…….

Hopelijk heb ik je geïnspireerd om over je eigen doelen na te denken. En mocht je een keer willen sparren over je doelen en eventuele drempels die je momenteel tegenhouden, schroom dan niet om contact op te nemen.

Pin It on Pinterest